Zo is het gekomen: van de keukentafel naar de high-tech studio

"Hoe zijn jullie op het idee gekomen?" is absoluut de meest gestelde vraag die we de afgelopen jaren kregen. Nou... zo: toen Tom 14 jaar geleden een bijzonder plaatje op internet tegenkwam, was hij meteen verkocht. Het plaatje was van een blikken speelgoedvliegtuigje en het bijzondere was, dat het vliegtuigje beweegbaar was: je kon het alle kanten op draaien en dus van alle kanten bekijken. Als fanatiek motorrijder was zijn reactie meteen: zo'n foto wil ik ook, maar dan van mijn eigen motor.
Een aantal nachtjes piekeren was nodig voordat hij het principe doorhad: de motor moet rondom gefotografeerd worden vanuit een aantal hoeken. Dat moest een aantal keren herhaald worden op verschillende hoogtes. Die beelden moeten precies op elkaar vallen en dat hele pakket foto's moest als een film afspeelbaar worden. Dat afspelen moest gekoppeld worden aan de muisbeweging: bewoog de muis naar links of rechts, dan moesten de in horizontale richting opgenomen foto's afgespeeld worden, bewoog de muis naar boven of beneden, dan moesten de vertikale richting opgenomen foto's afgespeeld worden.
Duidelijk was meteen, dat al die foto's niet uit de losse pols genomen konden worden. Er moest een systeem voor bedacht worden. Op de keukentafel werd een proefopstelling gemaakt met een draaischijf (een draaibaar taartplateau van de firma Blokker) en een speciaal draaibaar statief (van hoekijzers van de firma Praxis) en een model Harley Davidson van 12 cm (van de firma Revell)
 
De resultaten waren veelbelovend maar zeer tijdrovend: er moest een gemechaniseerde aanpak komen. Een groter probleem was echter, dat bij een echte motor het fotograferen niet meer op de keukentafel zou kunnen. Sterker nog: hoe groter het voorwerp, hoe verder de afstand die de camera moest hebben. Voor een motor moest dat al snel 4 meter zijn. Niet alleen horizontaal, maar ook vertikaal, om de foto's van de bovenkant  te kunnen maken. Dat was praktisch een te groot probleem en het plan om zijn eigen motor op deze wijze vast te leggen raakte in een winterslaap...
Vanaf elk kruispunt van de blauwe lijnen moest een foto genomen worden...

In 2010 maakte de prille lentezon het slapende plan weer wakker. Het internet was intussen gemeengoed geworden en de eerste iPad was net verschenen.
Op een terrasje in Duitsland, viel het besluit.
De vele langsrijdende, van het lentezonnetje genietende motorrijders deden ons realiseren dat de tijd rijp was om het slapende plan uit te gaan voeren. Je eigen motor beweegbaar in 3D op je iPad, hoe cool zou dat zijn? Van een keukentafelconcept groeide het plan naar een professionele studio waarin zelfs auto's met deze 3D techniek vastgelegd zouden kunnen worden. Alleen een kwestie van de keukentafelinstallatie opschalen.
Dachten we...
Paulette zou zich ontfermen over de commerciële kant van het project, Tom zou de technische ontwikkeling doen.

Uiteindelijk, bijna anderhalf jaar nadat we de sleutel van ons studiopand hadden gekregen, maakten we onze eerste 3D foto's. Het was anderhalf jaar van experimenteren geweest, met telkens weer twee stappen vooruit en één achteruit. Als je iets doet wat nog niemand anders doet, moet je het wiel echt zelf uitvinden.  

Zo duurde de opname met één camera veel te lang. De oplossing lag in de techniek uit de film "The Matrix": met meerdere camera's synchroon fotograferen, oorspronkelijk uitgevonden door Eadweard Muybridge in 1887(!) Met 25 camera's bereikten we het resultaat wat we wilden. Althans voor motoren, voordat we auto's  en andere grote objecten vast konden leggen, moesten we nog eens 25 camera's installeren...

De oudste bekende opname die met meerdere camera's synchroon gemaakt is door Eadweard Muybridge in 1887.
Opname van de set van The Matrix.
Een deel van onze set.

Er ging ook flink wat water door de zee voordat de roterende studiovloer naar behoren werkte. Het bleek een stuk minder eenvoudig als we gedacht hadden om een oldtimer van 2000kg soepel rond te laten draaien.

Inmiddels zijn we al weer een hele tijd uit de aanloopproblemen. De ontwikkeling gaat echter nog steeds door: we komen steeds weer op nieuwe ideeën en verdere perfectioneringen.

Een expert is iemand die binnen een beperkt vakgebied alle mogelijke fouten heeft gemaakt 😉